НИЗЬКИЙ ТИСК

і його ВПЛИВ НА ЗДОРОВ'Я

Високий артеріальний тиск, або гіпертензія, є розповсюдженим станом, який спричиняє багато ускладнень, і може загрожувати життю.

Низький тиск, або гіпотензію, заведено вважати чимось безпечним і навіть бажаним. Але це не завжди так.

У деяких випадках у низького тиску є свої патологічні причини, і він є ознакою небезпеки для життя і здоров'я. Що робити у цьому разі?

Від чого залежить кров'яний тиск?

Кров'яний тиск залежить від сили, з якою кров тисне на стінки артерій. Тиск описують двома числами: систолічний (так званий верхній, під час скорочення шлуночків серця - систоли) та діастолічний тиск (нижній, що фіксують під час розслаблення шлуночків серця - діастоли). Для всіх дорослих нормальний тиск - менше ніж 140/90 мм ртутного стовпчика, а найкращий (ідеальний) - нижче за 120/80 мм рт.ст. Низьким тиском вважають значення менші за 90/60 мм рт.ст.

У деяких людей артеріальний тиск низький постійно, і для них це нормально. У інших людей різко падає артеріальний тиск або низький кров'яний тиск може бути пов'язаний із проблемою зі здоров'ям.

Це може бути небезпечно, оскільки може означати, що ваше серце, мозок або інші життєво важливі органи не отримують достатнього кровотоку, і ви ризикуєте отримати серцевий напад або інсульт .

У регуляції рівня кров'яного тиску беруть участь барорецептори у судинах, центри автономної нервової системи та деякі гормони. Якщо "ламається" одна з частин цього складного механізму (так званого регуляторного контуру), артеріальний тиск виходить з-під контролю. "Відремонтувати" цей механізм наразі неможливо, тому якщо був виявлений підвищений артеріальний тиск (понад 140/90 мм рт.ст.), необхідно почати його вимірювати регулярно (2-3 рази на день) і звернутися до лікаря, щоб отримати рекомендації.

Чи небезпечний низький тиск?

Разом з тим, є люди, які постійно мають невисокий кров'яний тиск (наприклад, 90/60 мм рт.ст.). Якщо вони при цьому почуваються нормально, такий тиск є їхньою фізіологічною особливістю і жодної проблеми немає.

В інших випадках низький артеріальний тиск не є типовим для людини і супроводжується поганим самопочуттям (загальна слабкість, запаморочення, відчуття "потемніння перед очима" чи "наче зараз зомлію").

В таких випадках слід знову ж таки почати вимірювати тиск регулярно і звернутись до лікаря, щоб обговорити можливі причини низького тиску.

Найпоширенішою формою гіпотензії є так звана ортостатична гіпотензія, яка зазвичай спостерігається у людей літнього віку.

Типовою є ситуація, коли людина такого віку починає відчувати запаморочення та різку загальну слабкість і може втратити свідомість після тривалого перебування у положенні стоячи (наприклад, стоячи у черзі, чи під час приготування їжі).

Щоби виявити ортостатичну гіпотензію, слід провести вимірювання тиску спочатку у положенні лежачи, а потім через 2-3 хвилини після переходу у положення стоячи.

Якщо систолічний тиск у положенні стоячи виявився на 20 мм рт.ст. нижчим за тиск у положенні лежачи, це значить, що у людини є ортостатична гіпотензія.

Причин ортостатичної гіпотензії є чимало: цукровий діабет, паркінсонізм, аутоімунні захворювання тощо.

Але передусім слід переконатися, що людина споживає достатньо рідини (норма становить не менше 20 мл на 1 кг ваги на добу) і переглянути, які ліки вона приймає.

Симптоми низького тиску

Більшість медичних працівників вважатимуть хронічно низький артеріальний тиск небезпечним, лише якщо він викликає помітні ознаки та симптоми, такі як:

Спантеличеність

Запаморочення або запаморочення

нудота

Непритомність ( синкопе )

Втома

Біль у шиї або спині

Головний біль

Затуманений зір

Прискорене серцебиття або відчуття, що ваше серце перестає битися, тріпотить або б'ється занадто сильно або занадто швидко

Гіпотензію можуть викликати чи посилювати й інші причини, наведені нижче.

  • Вазо-вагальний рефлекс: втрата свідомості як реакція на якесь сильне враження (наприклад, вигляд крові) або під час стояння у спекотному чи душному приміщенні (наприклад, в транспорті).
  • Тривале перебування в ліжку (кілька днів поспіль).
  • Побічні дії ліків (нерідко бувають ситуації, коли пацієнт приймає ліки, які незалежно призначили різні лікарі, особливо якщо він ще й поєднанує з безрецептурними препаратами, які сам собі "прописав").
  • Проблеми з серцем: вади серця, що зачіпають серцеві клапани, серцева недостатність чи інфаркт. В цьому разі серце не справляється зі своєю функцією перекачки крові судинами.
  • Гіпокаліємія (низький рівень калію в крові).
  • Ендокринні хвороби: гіпотиреоз (брак гормонів щитоподібної залози), хвороби паращитоподібної залози чи наднирників (хвороба Аддісона), нецукровий діабет (брак гормону вазопресину чи нечутливість до нього нирок), низький рівень глюкози в крові тощо.
  • Низький рівень гемоглобіну крові (анемія), яка може бути зумовлена непомітними втратами крові (наприклад, у кишківнику) чи браком необхідних для кровотворення речовин (заліза, вітамінів тощо).

Бувають і тимчасові причини низького тиску, зокрема:

  • Вагітність, особливо до 25 тижня.
  • Крововтрата чи сильне зневоднення (наприклад, у разі спеки).
  • Алергічна реакція.
  • Падіння тиску після прийому великої кількості їжі, багатої на вуглеводи.

Що робити, якщо тиск часто низький, і це заважає?

  • Почати з візиту до сімейного лікаря. Адже причин гіпотензії є багато. Лікар може призначити потрібні аналізи чи дати поради щодо способу життя, та перевірить, чи немає інших розладів, зумовлених розбалансуванням автономної регуляції роботи органів.

Якщо лікар каже, що у вас вегето-судинна дистонія, шукайте іншого лікаря, адже цей стан сучасна світова медицина не визнає.

  • Будьте уважними щодо свого стану: регулярно вимірюйте свій тиск і відстежуйте, коли у він падає, чи немає сильної спраги і частого сечовипускання тощо. Це потрібно для встановлення діагнозу.
  • Починайте день з води. У разі, коли швидко підводитесь на ноги, виникає запаморочення, випийте 500 мл води прямо в ліжку (треба запастися з вечора) і підіймайтеся повільніше (затримайтесь на 10-20 секунд у положенні сидячи). Упродовж дня відстежуйте сигнали спраги.
  • Не їжте пів торта за раз, навіть якщо це ніяк не впливає на фігуру і бюджет. Якщо ви помітили, що після прийому їжі тиск падає, то їжте невеликими порціями.
  • Не треба пити багато кави. Кава збільшує частоту серцевих скорочень, проте принципово не вплине на стан вен кінцівок. Зате надмірний кофеїн посилить клубочкову фільтрацію в нирках і збільшить діурез (об'єм сечі), а у вашому разі це не потрібно.
  • Поволі привчайте себе до фізичних навантажень. Спершу, якщо паморочиться голова, це справді важко, і слід починати з найменшого - наприклад, з підйомів ніг та рук у положенні лежачи.

Чи ви маєте підвищений чи знижений тиск, в жодному разі не ігноруйте це питання здоров'я. Обов'язково звертайтеся до лікаря, аби отримати фахову поради щодо прийому ліків та змін способу життя

 

За матеріалами: https://suprun.doctor/zdorovya

https://www.heart.org/