Комплементарна медицина є одним із підходів в лікуванні, який використовується в комбінації з традиційною медициною або окремо від неї.

Методи комплементарної медицини можуть бути дуже різноманітними та містити: гомеопатію, акупунктуру, фітомедицину, медитацію і релаксацію, рефлексотерапію тощо.

 

Інтегративна медицина (комплементарна медицина) - це поєднання традиційної медичної практики з альтернативними медичними практиками в лікуванні пацієнта.

Чому комплементарна медицина набирає популярності серед населення?

По-перше: люди все більше хочуть впливати на стан свого здоров'я. Інтернет-ресурси надають легкий доступ до великої кількості медичної інформації, яка допомагає дізнатися про симптоми, лікування та профілактику розвитку хронічних хвороб.

Ситуація, з якою ми мали справу нещодавно - пандемія COVID-19, змусила людей стати більш уважними до свого здоров'я та взяти на себе більше відповідальності за себе та близьких.

Лікування коштує дорого: вартість звернення за консультацією до лікаря, терміни очікування прийому, вартість самого лікування - всі ці фактори знижують стан довіру до професійної практики та системи охорони здоров'я.

 

Страх розвитку побічних ефектів: існує певний відсоток людей, яких бентежить розвиток побічних явищ фармакотерапії та нездатність ефективно розв'язувати проблеми зі здоров'ям.

Комплексний підхід до свого стану (або холістичний підхід) - бажання піклуватися не тільки про фізичний, але і про емоційний, психологічний та духовний стан.

 

Технологічний прогрес надає зручності: з'явилась можливість контролювати та управляти станом свого організму. Смартфони, додатки для відстеження здоров'я, розумні годинники - все це дає можливість бути більш інформованими і активними у питаннях розуміння власного тіла.

 

Популяризація велнесу - це не просто модний тренд, а й філософія життя.

Що таке велнес?

well-being», що перекладається як «добре самопочуття». Велнес - це система оздоровлення, що дозволяє досягти емоційної і фізичної рівноваги, помірне і комфортне фізичне навантаження, здорове харчування, комплексний догляд за шкірою, хороший відпочинок, оптимізм і позитивне мислення.

 

Люди все більше почали усвідомлювати, що власне благополуччя - це інвестиція у майбутнє.

У серпні 2023 року на своїй офіційній сторінці Всесвітня організація охорони здоров'я опублікувала інформаціющодо деяких видів комплементарної медицини та висловила своє позитивне відношення щодо медитації, акупунктури тощо.

Важливо підкреслити, якщо ви розглядаєте можливість застосування комплементарних методів лікування, завжди консультуйтеся з кваліфікованим медичним фахівцем.

Комплементарна медицина може пропонувати цінні доповнення до традиційних методів лікування, допомагаючи пацієнтам знаходити більш гармонійний і цілісний підхід до свого здоров'я. Однак важливо обирати такі методи з розумінням їх обмежень і потенційних ризиків.

 

Джерело інформації: nhu.com.ua

Повернутися назад 03 листопада 2023