Мігрень:

фактори ризику, фармпрепарати у лікуванні

 

Опис хвороби та її класифікація

На мігрень страждає один мільярд людей у світі. Вона посідає третє місце за популярністю серед інших хвороб. У дитинстві мігрень найчастіше вражає хлопчиків, а серед дорослих 85% хворих - жінки. У 90% випадків хвороба повністю позбавляє своїх жертв працездатності на час нападу. Половина хворих не знає правильного діагнозу і не отримує лікування.

Що таке мігрень

Мігрень - це погано вивчена хронічна хвороба з важкими неврологічними симптомами. Цим словом часто помилково називають будь-який головний біль. Але біль - це лише один із симптомів. Хвороба може протікати як з ним, так і без нього.

Мігрень пов'язана з біохімічним дисбалансом в мозку і аномальними змінами в його електричної активності.

Під час нападу відбувається надмірне збудження нейронів ЦНС, яке передує їх деполяризації. Зміни відбуваються одночасно з викидом нейропептидів, який призводить до спазму, а потім розширення та іноді запалення судин мозку, його набряку. Це супроводжується дисбалансом нейромедіаторів, зокрема, серотоніну і глутамату.

Хворий відчуває описані патологічні процеси як важкість у голові та, в більшості випадків, пульсуючий біль - зазвичай в одній її половині.

До симптомів часто приєднуються нудота або блювання, підвищена чутливість до світла, звуків, запахів та інших стимулів, коливання настрою та рівня життєвих сил.

У хворих на ацефалгічну форму болю може не бути, а у тих, хто страждає на абдомінальну, болить живіт, а не голова.

Види мігрені

Мігрень буває цефалгічна - з головним болем і ацефалгічна або тиха - цей тип передбачає всі симптоми, крім болю в голові. Обидва різновиди можуть протікати з аурою та без неї, але найчастіше аура зустрічається у хворих на тиху мігрень.

Мігрень з аурою

Цей вид супроводжується сенсорними порушеннями, які передують нападу.

Аура зустрічається приблизно у 25% хворих і проявляється в тимчасовому порушенні зору, онімінні та поколюванні в обличчі і руках, інших порушеннях сприйняття, а іноді зміні свідомості.

Мігрень без аури

Найпоширеніший тип. Він передбачає можливу підвищену чутливість до світла, але яскраво виражені зорові та інші сенсорні порушення відсутні.

Мігрень без головного болю - ацефалгічна або тиха

Цей тип відрізняється від класичної мігрені відсутністю головного болю. Всі інші ознаки ідентичні.

Абдомінальна мігрень

Маловідомий, але широко розповсюджений тип. Найчастіше він вражає дітей від 5 до 9 років.

Проявляється болем в районі пупка, нудотою, блювотою, блідістю шкірних покривв. Як і під час інших форм мігрені, напади тривають від 2 до 72 годин, а в період між ними симптоми повністю відсутні.

Зазвичай абдомінальна мігрень до підліткового віку трансформується в інші типи, але іноді зберігається і в дорослому віці.

Причини мігрені

Хвороба погано досліджена, тому точні причини зрозумілі не до кінця. Але відомий ряд факторів, які задіяні під час її розвитку.

  • Спадковість. Якщо один з батьків страждає на мігрень, ймовірність її виникнення у дітей - 50%, якщо двоє - 75%.
  • Генетичні особливості - причина підвищеної чутливості кальцитоніноподібного пептиду. Цей білок-нейромедіатор відповідає за передачу нервових імпульсів.
  • Спосіб життя. особливості способу життя, такі як стреси, нерегулярне харчування, нестача сну, шкідливі звички та ін. провокують напади у схильних до мігрені людей.
  • Дисбаланс нейромедіаторів: серотоніну, дофаміну, глутамату. У нього безліч причин: від генетики і нестачі сонячного світла до зловживання солодощами або психоактивними речовинами.
  • Зовнішні умови. Наприклад, метеорологічні зміни.

Що провокує мігрень: тригери

Зазвичай нападу мігрені передують тригери - фактори, які запускають патологічний процес.

Найпоширеніші з них:

  • Нерегулярне харчування;
  • Нестача або надлишок сну;
  • Вживання червоного вина;
  • Інтенсивні сенсорні подразники (гучні звуки, яскраве світло, сильні запахи);
  • Підвищене розумове навантаження;
  • Зміна погоди і коливання атмосферного тиску;
  • Деякі продукти харчування -зокрема, ті, які містять тирамін: наприклад, сир, копченості, шоколад, ферментовані продукти; продукти з підсилювачем смаку глутаматом натрію і нітратами.
  • Стрес;
  • Гормональні коливання.

Фактори ризику виникнення мігрені

  • Наявність мігрені в сімейному анамнезі;
  • Жіноча стать;
  • Тригери і несприятливі умови;
  • Гормональні коливання, особливо, під час критичних днів у жінок.

Причини мігрені у жінок

Мігрені у жінок пов'язані з коливанням рівня естрогенів. З цієї причини напади частішають напередодні критичних днів та на їх початку, коли рівень гормону в організмі найнижчий.

У період очікування дитини напади можуть стати менш частими або зовсім зникнути. Це пов'язано з тим, що рівень естрогену в організмі майбутньої матері залишається стабільно високим до самих пологів.

Причини мігрені у чоловіків

Близько 9% чоловіків страждають на мігрені. Спусковим гачком для виникнення нападу хвороби у них може бути фізична перевтома. Решта причин не відрізняються від загальних для обох статей.

Ознаки та симптоми, фази мігрені

Продромальний період мігрені

Ця фаза буває у 60-70% хворих і починається за кілька днів або годин до нападу. Її можна розпізнати за загальним нездужанням, неврологічними порушеннями (підвищена чутливість до звуків, запахів, світла), психічними змінами (гіперактивність або втома, сонливість, дратівливість, занепокоєння, депресія, ейфорія), проблемам з концентрацією уваги, напрузі в шиї, запорам

Аура при мігрені

Зустрічається приблизно у чверті хворих. Найчастіша ознака - зорові порушення: від спалахів в очах або сліпих плям до зорових галюцинацій у вигляді геометричних фігур. Нерідко спостерігається оніміння обличчя з одного боку, рук або пальців. Рідше бувають нюхові галюцинації, тривога, дежавю або жамевю, делірій і навіть транс. Кожен прояв аури триває максимум 60 хвилин.

Фаза нападу

Ця фаза триває від 2 до 72 годин.

Під час неї хворий відчуває дискомфорт в голові, який посилюється під час будь-якого руху, нудоту, погано переносить світло, звуки та іноді запахи. У більшості випадків це супроводжується пульсуючим болем в одній частині голови - найчастіше в ділянці чола або скронь.

Постдром

Це період після нападу, протягом якого людина відчуває слабкість, труднощі з концентрацією уваги, сонливість. Дехто навпаки відчуває ейфорію та легкість.

Коли час звернутися до лікаря в разі мігрені

Якщо ви підозрюєте у себе мігрень, це привід звернутися до лікаря якомога швидше. Своєчасне лікування може знизити частоту нападів і значно поліпшити якість життя

Мігрень: лікування

Мігрень - це невиліковна хвороба, але її можна контролювати: полегшувати напади і знижувати їх частоту.

На сьогодні застосовують ряд фармпрепаратів і фізіотерапевтичних методів.

Мігрень: ліки та альтернативні засоби

Фармпрепарати:

Триптани;

Топірамат;

НПЗП;

Мігрень: лікування альтернативними засобами

  • Ін'єкції ботулотоксину;
  • Біологічний зворотний зв'язок (БОС-терапія);
  • Точковий масаж і голковколювання;
  • Ведуться дослідження з приводу застосування електростимуляції для лікування мігрені.

Мігрень: лікування народними засобами

Є рослини, які полегшують напади мігрені і знижують їх частоту. Дію деяких підтверджено науково.

Серед них:

Піретрум

Білокопитник

М'ята перцева для місцевого застосування

Імбир

Ефірні олії лаванди і розмарину

Перед застосуванням будь-якого засобу від мігрені, включаючи народні, обов'язково проконсультуйтеся з лікарем.

Профілактика мігрені

Запобігання нападів зводиться до налагодження режиму дня та уникнення тригерів.

Дослідження демонструють, що хороший результат дає прийом магнію та високих доз вітаміну B2.

 

Джерело: https://symptomme.com/