У розвитку захворювання важливу роль відіграє дисбаланс гормонів центральної нервової системи, кори надниркових залоз, яєчників. У жіночому організмі наявні жіночі та чоловічі гормони (естрогени й андрогени), жіночі переважають. Естрогени синтезуються з андрогенів завдяки певним ферментам. У жінок, які народилися з недостатністю цих ферментів, андрогени переважають над естрогенами. Це і є причиною розвитку синдрому склерополікістозних яєчників.

Дефіцит естрогенів запускає цілий каскад порушень з боку гормональної системи, що призводить ще й до ожиріння. Особливістю підшкірно-жирового шару є те, що тут теж синтезуються естрогени й андрогени, а ще вони тут депонуються (відкладаються) про запас. Це ще більшою мірою посилює гормональний дисбаланс.

Безпосередньої загрози життю при цьому немає, але страждають багато систем, порушується репродуктивна функція жінки. У зрілому віці у жінок з СПКЯ, з огляду на порушення вуглеводного і жирового обмінів, істотно підвищується ризик розвитку цукрового діабету 2-го типу і кардіосудинних ускладнень (інфарктів, інсультів). Також є зв'язок цього захворювання і підвищеного ризику розвитку раку ендометрія.

Синдром полікістозних яєчників (СПКЯ) -

це гормональне захворювання, яке характеризується порушенням репродуктивної та ендокринної функції яєчників.

На сьогодні СПКЯ - одне з найпоширеніших ендокринних порушень у жінок репродуктивного віку та є основною причиною безпліддя, пов'язаного з відсутністю овуляції і гірсутизмом.

У 10-15% жінок репродуктивного віку зустрічається СПКЯ, який складає близько 65-70% з усіх випадків ендокринного безпліддя.

При СПКЯ в яєчнику утворюється безліч дрібних фолікулів (діаметром від 2 до 9 мм), і жоден з цих маленьких фолікулів не здатний вирости до необхідних розмірів, щоб перетворитися на домінантний фолікул. Тому при СПКЯ немає регулярної овуляції → звідси і проблеми з менструальним циклом та проблеми із зачаттям.

Рівні естрогенів, прогестерону, лютеїнізуючого гормону (ЛГ) та фолікулостимулюючого гормону (ФСГ) стають незбалансованими. Чоловічі статеві гормони, які в нормі є лише у невеликій кількості у всіх жінок в організмі, при СПКЯ можуть значно підвищуватися через високий рівень ЛГ, а також високий рівень інсуліну.

Фактори ризику СПКЯ

Ожиріння та/або наявність інсулінорезистентності.

Цукровий діабет.

Наявність СПКЯ у родичів першої лінії.

Приймання протиепілептичних препаратів (зокрема, вальпроату натрію).

Адреногенітальний синдром (вроджена дисфункція кори надниркових залоз/ вроджена гіперплазія кори надниркових залоз)

Ознаки та симптоми СПКЯ зазвичай з'являються під час статевого дозрівання, однак в деяких жінок симптоми можуть бути відсутні і до пізнього підліткового або навіть до зрілого віку.

Симптоми СПКЯ

проблемна шкіра (акне), поява темних пігментних плям на шкірі, гірсутизм (надмірний ріст волосся на тілі за чоловічим типом) внаслідок підвищеного рівня чоловічих статевих гормонів у крові;

нерегулярні менструації (менше 8 менструацій за рік) або їх повна відсутність. Якщо місячні все-таки відбуваються, то, як правило, вони дуже рідкісні і малі, або надмірно рясні й у всіх випадках супроводжуються хворобливими відчуттями;

ожиріння (надмірна вага) за чоловічим типом та інсулінорезистентність (присутня в середньому у 50-74% жінок з СПКЯ). При даному типі ожиріння вся маса жирової тканини розташовується внизу живота, а також в черевній порожнині;

безпліддя, що є результатом повної відсутності овуляції або її рідкісної появи;

біль внизу живота, попереку, набухання молочних залоз, коливання настрою, набряки;

депресія, перепади настрою, апатія, втома, млявість;

полікістозні яєчники на УЗД (один або обидва), збільшення розміру яєчників в 2-3 рази, цьому сприяє наявність в яєчниках множинних кіст.

 

Наявність СПКЯ збільшує ризики виникнення метаболічного синдрому, цукрового діабету, серцево-судинних захворювань, депресії, нічного апное та раку ендометрію.

Діагностика СПКЯ

Діагноз СПКЯ може бути поставлений на підставі скарг, гормональних обстежень та УЗД.

Для встановлення діагнозу СПКЯ має бути мінімум два симптоми з трьох нижчеперелічених:

порушення менструального циклу (менше 8 менструацій за рік), спричинене ановуляцією, тобто відсутністю овуляції;

ознаки підвищеного рівня чоловічих статевих гормонів (оволосіння на тілі за чоловічим типом, акне або випадіння волосся на голові за чоловічим типом - андрогенна алопеція) або високий рівень андрогенів за результатами аналізу крові;

УЗД-ознаки полікістозних яєчників.

 

Дуже важливо, щоб не було жодної іншої причини підвищеного рівня андрогенів або нерегулярних менструальних циклів (наприклад, адреногенітальний синдром, андрогенсекретуючі пухлини, гіперпролактинемія або захворювання щитоподібної залози).

Аналізи при СПКЯ

Стандартне гормональне обстеження при підозрі на СПКЯ включає аналіз крові на:

Фолікулостимулюючий гормон (ФСГ, FSH)

Лютеїнізуючий гормон (ЛГ, LH)

Тиреотропний гормон (ТТГ, TSH) - для виключення захворювань щитоподібної залози;

17-оксипрогестерон (17-ОН) - для виключення адреногенітального синдрому;

Пролактин (ПРЛ, PRL)

Тестостерон загальний (TESTO)

Дегідроепіандростеронсульфат (ДГЕА-с, DHEA-SO4)

Лікування СПКЯ

1) Здоровий спосіб життя, який включає в себе:

корекція ваги при надмірній масі тіла або ожирінні та подальший її контроль

спорт, регулярні фізичні вправи в ідеалі 150 хв. на тиждень

здорове раціональне харчування

повноцінний сон (відсутність сну → стресова ситуація для організму)

виключення стресу → стрес запускає викид гормону кортизолу. Якщо ж не виходить виключити стрес, тоді приймати м'які заспокійливі, трава звіробою, меліса тощо.

виключити куріння

Жінкам, які не можуть схуднути, із сімейною схильністю до цукрового діабету необхідно здати аналіз крові на рівень глюкози, інсуліну та глікованого гемоглобіну. За результатами аналізів ендокринолог може призначити препарати, які знижують рівень цукру в крові. Лікування СПКЯ без перерахованого вище не ефективне.

2) Медикаментозне лікування СПКЯ має 2 напрямки: перший для тих хто хоче завагітніти, другий для тих хто хоче позбутися неприємних симптомів.

  • Тим хто не планує вагітність і хоче просто позбутися неприємних симптомів пов'язаних із СПКЯ → призначають комбіновані оральні контрацептиви (КОК). Проте, необхідно розуміти, що КОК не здатні вилікувати СПКЯ, а є лише симптоматичним лікуванням, яке використовують для: захисту ендометрію від гіперплазії та раку; усунення акне та гірсутизму; надійної контрацепції (адже іноді при СПКЯ може бути овуляція, а отже, можна завагітніти).
  • Жінкам з СПКЯ, які планують вагітність → перш за все при наявності надмірної ваги або ожиріння необхідно схуднути оскільки іноді це цілком достатньо для настання вагітності. Наступний етап - стимуляція овуляції за допомогою спеціальних препаратів, які призводять до овуляції у 80% жінок зі СПКЯ, і приблизно 50-60% цих жінок вагітніють.

Отже, схуднення при наявності надмірної маси тіла та подальший контроль ваги з великою ймовірністю призведе до нормалізації менструального циклу та зникнення основних симптомів СПКЯ. Тому, здорове та повноцінне харчування та спорт - пункт номер один.

 

Джерела: https://into-sana.ua

https://esculab.com